Dotik minevanja

Umiranje

 

 

PodporaKontakt

Umiranje

Ko se mi ali kdo od naših bližnjih bliža smrti, je to pomemben čas življenja, dragocen, čeprav pogostokrat zelo boleč. V času umiranja odpada veliko tistega, kar je do takrat veljalo za stabilno, konstantno, pomembno. Svet se nam poruši, naše vsakodnevno življenje postane drugačno, naše razmišljanje in občutki nas pogosto peljejo v globlje zaziranje vase, v odnose, v življenje. Ni lahko, saj sta umiranje in smrt tista, ki jo, če se le da, v življenju odrivamo na stran. Pogovoru o minljivosti se izogibamo, saj v nas zbuja neprijetne občutke tesnobe, strahu. Pogosto naletimo  na zaprt prostor v odnosih in tako ostajamo sami v vrtincu najrazličnejših čustev in misli, ki se iz trenutka v trenutek, iz dneva v dan spreminjajo. Ostajamo izgubljeni, saj ne vemo kako se zares soočiti z vsem dogajanjem, na ustrezen, za nas in našo situacijo primeren način. 

Normalno je, da na začetku ko izvemo za končno diagnozo ali se na drugačen način srečamo s tem, da se približujemo koncu svojega življenja, pojavi znotraj nas zanikanje. Na nek  način se ne zavedamo, kaj se v resnici dogaja, izogibamo se ali zavrnemo to, kar kaže na resničnost situacije, v kateri smo. Temu lahko sledijo trenutki postopnega zavedanja, ki jih spremljajo različna čustva (od jeze, razočaranja, nemoči, žalosti …), ki vodijo v to, da si znotraj sebe želimo, da bi to, kar se dogaja prestavili na pozneje in se nam ne bi bilo potrebno soočiti z neizbežnim.

Ko pa se zavemo in občutimo dokončnost našega življenja, neizbežnost smrti, nas lahko preplavi globoka žalost in občutek močne izgube. Šele čez čas se preko srečanja z najrazličnejšimi deli sebe, lahko zbudi tiha pripravljenost na srečanje s smrtjo. Ko je smrt tista, ki je blizu nekomu od naših bližnjih, je notranje dogajanje in občutenje zelo podobno. Tako naš bližnji kot mi sami gremo, hočemo ali nočemo, čez močno in bolečo notranjo preobrazbo.

V takšnih trenutkih ko nas življenje preseneti in postavi na preizkušnjo, je dobro, da si prisluhnemo, se ustavimo in poskrbimo zase. Pogovor z ljudmi, ki so nam blizu in nam želijo biti v podporo, je lahko zelo koristen. Odpreti sebe, svoje telo in srce, da se lahko zgodijo prave stvari ob pravem času. Negovanje stika z bolečino odpre prostor za sprejemanje življenja v svoji polnosti – skupaj z umiranjem in smrtjo.

Ni potrebno, da ste v trenutkih prepletanja življenja in smrti sami. Tukaj smo, da vas podpremo, da za vas ustvarjamo varen in zaupen prostor, kjer lahko spregovorite, poiščete svoj notranji mir in v sebi začutite odgovore na to, kako naprej.

Podpora pri umiranju

Smrt. Beseda, ki se je mnogi bojimo. A obenem je smrt tista, ki prinaša največ življenja, veselja, ljubezni. Ko si ji upamo pogledati v oči, nam prenese sporočilo, da je pomembno, da proces umiranja, ozavestimo, o njem govorimo in ga doživimo na nam lasten način. Na ta način imamo možnost, da doživimo mir, lepoto in bližino najdragocenejšega, kar smo in kar imamo.

Pogovor z umirajočim in/ali svojci na domu ali naši lokaciji

V času umiranja se lahko dogovorimo za srečanje na vašem domu, na katerem drugem primernem prostoru ali na naši lokaciji. Glede na individualno situacijo nudimo čustveno podporo v procesu umiranja in spoprijemanja z vsakodnevnim življenjem. Prvi pogovor je namenjen temu, da se spoznamo, pogovorimo o vaši situaciji in se dogovorimo, kaj bi potrebovali in kakšen način podpore bi vam najbolj odgovarjal. Trajanje prvega srečanja uskladimo glede na vaše želje in nato vidimo, kako oblikujemo nadaljna srečanja, v kolikor se zadnje odločite. 

Srečanje 60 min: 50 eur (+ potni stroški v primeru obiska na vašem domu ali okolici vašega doma)

KONTAKTNI OBRAZEC

Pošlji sporočilo

GDPR